2 Ağustos 2010 Pazartesi

Bénédictine D.O.M.



"Büyük Likör" denince akla ilk gelen içkilerin en önemlilerinden olan Bénédictine D.O.M. 500. yaşını kutluyor.

Bir Benedikten papazı olan Dom Bernardo Vincelli tarafından ilk olarak 1510 yılında şifalı bir iksir olarak üretilmiş olan, gizli tarifinde otuza yakın ot ve baharatın kullanıldığı bu özel içki tam beş asırdır gastronomi dünyasının önemli renklerinden biri olmayı sürdürüyor.

500. yaş kutlamaları kapsamında "The Black Monk" isimli özel bir seri ile sevenlerinin karşısına çıkan Bénédictine D.O.M. sıradışı lezzeti ve aromatik yapısı kadar ilginç tarihiyle de farklı bir konumda.

1510 yılında ilk kez Fransa’nın Normandiya bölgesinde bulunan Fécamp Manastırı'nda üretildikten sonra uzun süre kralların bile şifa kaynağı olarak gördüğü bu iksir, Fransız İhtilali'yle birlikte manastırın yıkılmasından sonra adeta kaybolmuştur. Bu kısa süreli kayboluş 1863 yılında, Alexander Le Grand isimli bir içki tüccarının orijinal reçeteyi bir sahafta bulması ve tekrar üretime geçmesiyle son bulmuştur.

Günümüzde halen orijinal tarifine oldukça yakın bir formülü olan Bénédictine D.O.M. damıtım ve maserasyon teknikleri bir arada kullanılarak üretiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder