15 Ağustos 2010 Pazar

Sevdiğim bir şarap PİNOT NOİR


Kırmızı Bourgogne şarabıdır muhteşem Pinot Noir..


Safkan bir Fransızdır ancak Avrupa’da Fransa dışında tat olarak tatmin edici pek az Pinot Noir şarabı vardır. İtalya’dakilerin en iyileri Güney Tirol’de yetişir. Bunlar güzel renkli, tatlı, ferahlatıcıdırlar ve az tanen içerirler, ama tatları daha az çekicidirler. Dünyanın en iyi Pinot Noir’ları hiç tartışmasız Bourgogne’un “Altın Bayırı” olarak adlandırılan güneydeki Côte-d’Or da yetişir.

Balon kadehlerde servis edilir yukarı doğru kapanan ağızları ile, Pinot Noir üzümünün nefasetini yansıtan bu narin ve kırılgan şarapların, çabuk kaybolabilen meyvemsi ve çiçeksi aromasını kadehin içinde tutar, dengeli bir havalanma sağlar bu kadehler....Nisbeten yüksek olan alkol oranı bu geniş hazne sayesinde buharlaşır şarap yumuşar lezzetine doyum olmaz..

 Pinot Noir şaraplarının çoğu on yılda içime hazır olurlarlarsa da daha erken içilebilenleride vardır. Bitkimsi bir burukluk, bazende yabani bir koku karakteri taşırlar. Bu koku, tatlı ve çürük, ferahlatıcı ve is çağrışımlı bir karışımdır. Olgun şarapları tatlıdır ama şekerimsi değildirler. Nitelik olarak ipeğimsi ve eskitilmesine rağmen hala tazeliğini koruyan bir özelliktedir. 


1 yorum:

  1. güzel bir blog. burada gastronomi ve sosyallik önde olmalı
    Biliyorsun şaraptan pek anlamam. Zaten bu beyaz şarap sevmemden de belli. Ama beyaz şarap olarak denemediysen, Frontera'nın sauvignon blanc'ını tavsiye ederim.
    Benedictine; enfes bir tat. Biliyormusun benim erken gençliğimde mecidiyeköy likör fabrikasında üretilen ve ismini ondan alan Beğendik likörü vardı.

    YanıtlaSil